100 meter under jord, vingator och en borttappad kosmonaut!

Inte långt från huvudstaden Chişinău ligger vingården Cricova winery som producerar Höga Kusten Brut och Brut Roz. Så det är lite ”komma-hem -känsla” under vårt besök. Ovan gjord finns en modern produktionsanläggning med musteri, buteljering etc.

Men det är under jord som den riktiga upplevelsen börjar. Sedan 1400-talet, har man grävt fram kalksten i Cricova. Kalkstenen användes bland annat till att bygga Moldaviens huvudstad. För ca 80 år sedan började man på allvar att nyttja tunnlarna för vinlagring. Idag är vinkällaren i Cricova är den näst största vinkällaren i världen. Den största, Milestii Mici, ligger också i Moldavien. Men Cricova är inte långt efter.

‌När man besöker vinkällaren åker man på underjordiska gator med fantasieggande namn som ”Cabernet”, ”Feteasca”, ”Pinot”. Vi fick ett halvt löfte om att ”Höga Kusten Brut” skulle kunna vara ett framtida alternativ för en av gatorna… Det ser vi fram emot!

‌Kanske det är mer rättvisande att istället för vinkällare prata om en ”vinstad” för gatorna som binder samman vinfat, vinflaskor och bankettsalar är närmare 12 mil totalt. Temperaturen i källargångarna ligger mellan 12 och 14 grader. De värmande västar som vi fick låna satt inte fel efter tag. Men det är perfekta förhållanden för att lagra de närmare 30.000.000 liter av vin som finns där.

Vi fick höra att på 60-talet tappade kosmonauten Yuri Gagarin bort sig i dessa underjordiska gångar och hittade ut först efter två dagar.

Hur gick det för oss?

Det är annan historia…Är du över 25 år?

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Jag är under 25 år