Cricova 1952 Brut Alb är ett mousserande vin framställt av Chardonnay, Sauvignon, Rkatsiteli och Aligote. Druvorna är handplockade och i mötet mellan de utvalda druvsorterna skapas vinets balanserade och friska smak. Passar utmärkt som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur, gärna sallader.




Frisk, fruktig och balanserad smak

DRUVA
Sauvignon 30 %, Chardonnay 20 %, Rkatsiteli 30%, Aligote 20%.

FÄRG
Ljusgul färg med en lätt rosa nyans.

DOFT
Fruktig doft med inslag av äpplen, päron, nougat, kex och citrus.

SMAK
Frisk, fruktig och balanserad smak med inslag av gula äpplen, päron, marsipan, kex och citrus.

PASSAR TILL
Aptitretare, fisk, skaldjur och sallader. Fungerar även mycket bra till ostar och muffins med choklad.

SERVERINGSTEMPERATUR
6…-8°C

Producent
Cricova winery




En av världens största vinkällare

Sedan 1400-talet har det brutits kalksten i Cricova. 1952 började man framställa vin eftersom kalkstenstunnlarna erbjöd optimala förhållande för vinproduktion och lagring.

Idag finns här en av världens största vinkällare med närmare 12 mil av underjordiska gångar med vin och vackert utsmyckade provningsrum.




Mer om vinet

Pris 79 kr

Sortiment: Fast sortiment, nr 2031

Volym: 750 ml

Ursprung: Moldavien, Codru

Jordmån: Chernozem, en jordmån som även kallas 'svart jord' och som till stor del består av humus.

Tillverkning: Charmatmetoden (tankmetoden/cuve close). Druvorna handplockads i lådor och jäsningen sker i rostfria tankar vid en kontrollerad temperatur på 16-18°C. Efter stabiliseringen av vinet tillsätts specialjäst till den andra jäsningen i rostfria kärl. Efter 21 dagar filtreras det mousserande vinet och buteljeras.

Flaska: Lätt glasflask (väger högst 420 gram) innehåller mindre mängd glas, vilket ger lägre påverkan än traditionella glasflaskor. De håller lika bra som tyngre flaskor och påverkar inte heller lagringen.